logo breed

Azijnen

Azijn is een levensmiddel dat ontstaat wanneer gegiste producten verzuren door de juiste bacteriën.
Als bij de rijping van wijn lucht in het vat komt, kan de alcohol worden omgezet in azijnzuur - een bacterie bekend als azijnmoeder wordt hiervoor zelfs bewust ingezet - en ontstaat wijnazijn.

Wijnazijn versus Fruitazijn

Misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Zoveel soorten azijn… wat zijn nou precies de verschillen? Om je een beetje op weg te helpen in de wereld der azijnen, geven wij je een persoonlijke uitleg over het verschil tussen wijn- en fruitazijn.

Wijnazijn

We leggen je allereerst even uit hoe wijnazijn precies wordt gemaakt. Om te beginnen, wijnazijn is een natuurproduct dat ontstaat uit azijnzuur. Maar wat is azijnzuur eigenlijk?

Het begint allemaal met druiven. Voor het maken van wijnazijn kan er druivensap, druivenmost of druivenwijn gebruikt worden. Goede wijnazijn wordt echter altijd gemaakt van druivensap of druivenmost en niet van druivenwijn. De reden hiervoor is simpel: het kost veel meer tijd.

Het sap of de most moet namelijk eerst rustig kunnen gisten voordat het te gebruiken is.

Zodra de druiven zijn geperst, wordt het sap en de most direct opgeslagen in roestvrijstalen tanks. Er wordt speciale wijngist aan toegevoegd zodat er gisting kan plaatsvinden en alcohol kan ontstaan. Wat er nu overblijft noemen we azijnzuur.

Zodra de gisting is afgerond wordt het geheel gefilterd en overgebracht naar een ander vat. Vaak worden er houten vaten gebruikt omdat deze van nature de juiste bacteriën bevatten voor een perfecte rijping. Uiteindelijk wordt er water aan het azijnzuur toegevoegd voor een perfecte smaakbalans, en zo ontstaat er wijnazijn.

Wit Versus Rood

Het grote verschil tussen witte- en rode wijnazijn is het gebruik van de schillen van de druiven.

Witte druiven worden geperst, en enkel het sap en de most worden gebruikt. Bij rode druiven worden ook de schillen van de druiven meegenomen in het gistings proces. Hierdoor krijgt de wijnazijn zijn rode kleur, bevat hij meer tannines en is hij vaak iets steviger van smaak dan witte wijn azijn.

Toepassing

Azijn werd vroeger vooral gebruikt voor het inmaken van groenten. Maar met een goede wijnazijn kun je veel meer dan je denkt. Zo past wijnazijn goed bij salades, vis en groenten en zelfs vleesgerechten.

Witte wijnazijn komt goed tot zijn recht bij bittere groenten als spuitjes of koolsoorten. Uiteraard kun je deze wijnazijn ook gebruiken als basis in vinaigrettes, marinades, soepen en sauzen.

Rode wijnazijn smaakt heerlijk in marinades, sauzen en stoofpotjes. Het zuur en de tannines van rode wijnazijn zorgen er ook nog eens voor dat de spiervezels in vlees zachter worden, zodat je stoofvlees boterzacht wordt!

Kwaliteit

Goedkope wijnazijn kun je in iedere supermarkt voor een zacht prijsje vinden. Deze soorten zijn echter van minder goede kwaliteit omdat er allerlei druivensoorten door elkaar worden gebruikt en er vaak extra smaakstoffen en zelfs suikers aan zijn toegevoegd.

Fruitazijn

Wij zijn gespecialiseerd in alle soorten azijn, dus ook in fruitazijn. Wij hebben veel verschillende soorten in ons assortiment waar we graag over vertellen. Niet alleen omdat we er trots op zijn maar ook omdat we je meer achtergrondinformatie willen geven over de productie, de ingrediënten en de toepassing ervan.

Het begint natuurlijk allemaal met onze boeren, die kleinschalige azijnproducenten die met liefde voor het vak smaakvolle producten maken. 

Zo wordt het gemaakt

Fruit, fruit en nog eens fruit. Onze fruitazijnen worden zoals je misschien wel verwacht, gemaakt van vers fruit. En niet van een beetje maar van een heleboel fruit. Zo bevat de frambozenazijn wel 78% frambozen, wordt de mangoazijn gemaakt met 78% verse mango. Werkelijk uniek. En in geen van onze azijnen zit suiker, kleurstof of andere rare ingrediënten. Puur, eerlijk en zoals het zou moeten zijn.

Het fruit wordt allereerst geplukt en dan direct vermalen tot fruitpuree. Vervolgens wordt er een azijnbacterie aan toegevoegd die ervoor zorgt dat de fruitsuikers zich kunnen omzetten in azijn. Er worden dus geen verdere stoffen of suikers aan toegevoegd, het is puur fruit wat er in het flesje zit. Dit in tegenstelling tot de fruitazijn die je in de gewone supermarkten vindt. Daar zijn namelijk concentraten en conserveringsmiddelen bij gebruikt. Wij vinden dat het niet nodig is om er dingen aan toe te voegen. Het fruit is van nature zoetig dus wij houden al onze azijnen lekker natuurlijk.

Dit alles resulteert in friszure azijnen die tegelijkertijd ook licht zoetig zijn. Uiteraard ligt het aan de fruitsoort hoe zoet de azijn uiteindelijk wordt.

Toepassing

Je kunt al onze soorten fruitazijn gebruiken als dressing, eventueel in combinatie met wat goede extra vergine olijfolie.


 

Onze andere websites:
Navigatie:
Contactinformatie:

Betaalmogelijkheden:


Socialmedia:


Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN